Provsmakning av Oatlys nya havredrycker

oatly
Provsmakning av Oatlys nya havredrycker
Oatly har alltså släppt två nya havredrycker, den ena med smak av äpple och grönt thé, den andra med skogsbärssmak. Jag förstod inte riktigt om det skulle vara en slags yoghurtdryck eller om det var något helt nytt koncept. Jag letade iallafall igenom hela stan och till slut hittade jag dem.
Reklampelarna som satt i de finare delarna av staden uppmanade en att "dricka mer fiber". Själva förpackningen fick det hela att se väldigt nyttigt och gott ut.

Jag samlade en mindre panel för att utröna om det var nånting att ha.
Panelen bestod av David - blandkostare, Patrik - lacto-ovo-vegetarian och jag själv som inte dricker vanlig mjölk.

Vi började med Äppel och grönt thé.
Vi var överens om att det handlade om gröna äpplen.
David tyckte att det var en helt ok smak, sålänge man inte drack det som ett substitut till vanlig yoghurt.
Patrik trodde sig kunna vänja sig vid smaken, men å andra sidan skulle han aldrig bjuda sin svärfar på det.
Själv tyckte jag att det var lite torr eftersmak, men att det fanns en fin gräddig havresmak. Färgen var grön-beige och inte särskilt aptitretande.

Så var det dags för Skogsbärssmaken.
Patrik tyckte att detta ljusrosa påminde om den alkoholhaltiga drycken tequila rose, och trodde på denna som en perfekt drinkmixer. Lite för syntetisk för herrens smak dock.
David tyckte att smaken var något konstgjord, men att den skulle vara schysst att klunka i sig mellan två föreläsningar mitt på dagen. Absolut inte tidigt på morgonen då smaken inte kändes tillräckligt fruktig.
Undertecknad tyckte om den runda, söta smaken men instämde i de andras kritik om att det smakade för mycket fransk barnyoggi och för lite krämig fruktyoggi.

Slutsats: Vi var överens om att ingen av dryckerna var någon smaksensation, och att de var alldeles för rinniga. En vän och självutnämnd hälsoexpert dömde ut dem som rena coca-colan ur näringssynpunkt vilket inte heller var så bra. Tror inte att någon av oss kommer att köpa den här drycken när det är stressigt till jobbet och man behöver lite snabb näring, mer troligt tillsammans med en massa is och lite vit rom.

Förresten, havredryckerna köptes på konsum folkets park i Malmö och kostade 13,90.

Kommentarer
Postat av: lill-adrian

Oatly misslyckas jämt med allting... kan inte du söka jobb hos dem så de fixar till lite schysstare produkter?

2006-01-17 @ 18:49:10
Postat av: Thomas

Nej, nej, lill-adrian. Oatly misslyckas inte alls med allt jämt och ständigt. Faktum är att deras produkter är riktigt ok. Iofs är jag ingen storfan av oatly naturell som måltidsdryck, då den är alldeles för.. gräddig? Kan det stämma?

Den funkar dock utmärkt i grytor och att göra sås på.

Oatly jordgubb/hallon är en av de bättre alternativen som till och med mina småkonservativa föräldrar tycker om.

www.oatly.se

//Thomas

2006-01-18 @ 08:01:08
Postat av: Thérèse

Vilken fantastisk blogg!! Här kommer jag att leta recept! Jag har precis efter 18 år som vegetarian (är 34 år) skippat mjölkprodukterna. Inte för att jag har varit någon storkonsument tidigare mest mackor utan ost som känns knepigt men det funkar;) Eftersom jag bor i Madrid, Spanien så är det lite knepigare att hitta soya-prylar men soyamjölk, soyadrickchoklad, soyayoghurt och grytbitar finns om man letar. Grönsaker och frukt här är jättefina till hyfsade priser

Postat av: Anonym

Thérése: Kan tänka mig att de har fina grejer i madrid! var i barcelona i höstas och grönsakerna såg superfina ut och var till hyfsade priser! Om du inte vet det så kan man beställa sojagrejer på internet, bla på shop.vegan.nu eller bonesto.se
Kul att du gillar bloggen, ska kolla in din när jag får tid!

2006-01-19 @ 16:54:45
Postat av: Thérèse

Tack för tipsen om sojagrejer på nätet. Har du tips på någon lista, helst på nätet som man kan skriva ut, där det står vilka färgämnen och tillsatser som innehåller animaliska produkter, E114 och likande namn är lite svåra att gissa sig till

2006-01-20 @ 00:10:44
URL: http://utrikes.blogspot.com
Postat av: björn

http://www.vegan.nu/consumer/animalingredients.php?view=enumbers
där har du en lista över enummer som kan vara animaliska. många av dem "kan" vara både vegan och animaliska, och då får man helt enkelt maila deras kundtjänst och fråga.
t.ex. pågens har lite enummer, men deras bröd är alltid vegan

2006-01-20 @ 10:44:38
Postat av: Therese

Tack så jättemycket för tips och svar på mina frågor:)

2006-01-20 @ 11:51:43
URL: http://utrikse.blogspot.com
Postat av: Steph

Fast nu har jag fått lära mig att e-nummer inte nödvändigtvis är identiska i Sverige och Spanien, vet inte om detta är en myt - men hade jag varit Thérèse skulle jag försöka få tag på någon spansk vegangrupp.

2006-01-23 @ 18:53:02
Postat av: Christofer

Jag hittade ett recept på den här sidan där man blandade (vete)mjöl, tofu och vatten. Perfekt när man gör tofubiffar.
När jag gick in i en "asien-livs" i Stockholm hittade jag "Tofu fish cakes". De innehöll tofu och majsmjöl. Så jag testade att göra sådana själv och resultatet blev ännu bättre med majsmjöl. Utöver att tillsätta majsmjöl och vatten saltade jag och friterade. Efter att de hade legat några dagar i kylskåpet smulade jag sönder "biffarna" arbetade in lite gurkmeja samt andra kryddor (tror det var spiskummin, koriander och chilipeppar) och stekte. Smakade och såg ut som scrambled-eggs. Bra vegan-alternativ! Säkert inte nyttigt alls, men gott!

2006-01-27 @ 14:23:38
URL: http://www.dorian.se/
Postat av: lill-adrian

E-nummer är EU's livsmedelstillsatsbetekningar. Och Spaninen är med i EU så det borde verkligen vara samma nummer.

2006-02-01 @ 17:45:22
Postat av: Ingela (FF)

Hittade just hit, trevlig sida får jag säga. Bra med nya matidéer, det får man aldrig för mycket av, och tyvärr så är ju de flesta kokböcker och webbsidor med veg. recept totalbemängda med ost... När det gäller oatly rent allmänt så får jag hålla med den som skrev att det är för sött. Tacka vet jag sojamjölk, det har jag min müsli varje morgon, och i nödfall kör jag med oatly men det är aaalldeles för sött.

2006-02-03 @ 13:57:50
URL: http://frids.net
Postat av: Tobias Björklund

Björn, varför publicerar du inte en riktig Vegan kokbok!? Jag lovar att jag hade köpt den, och den skulle varit signerad av dig då! :P

2006-02-07 @ 15:31:17
Postat av: björn

tobbe: finansierar du då?

2006-02-07 @ 16:01:19
Postat av: Anonym

hahahahahahaa

2006-02-07 @ 18:31:57
Postat av: altervego

www.japanfood.se
titta under pickles.

2006-02-10 @ 12:05:09
URL: http://www.altervego.sprayblog.se
Postat av: Princess Brat

Jag provade Oatlys Havredryck med Jordgubb och Hallon. Den var så hemsk i mitt tycke att jag inte vågat närma mig deras produkter igen. Nej förresten det stämmer inte jag åt Hoppla också det var ännu värre.. Får nog hålla mig till soja- och risdryck!

2006-02-17 @ 17:14:19
Postat av: Emma (Eriksson)

Hej Björn,
Hoppas allt är bra med dig, inte ofta man träffar på dig numera men kanske till Killebom =) Kul att kolla in din blogg då och då även om jag inte är veg. =)
Kram Emma

2006-02-18 @ 14:09:36
Postat av: staffan tracy

öh, uppdatera nån gång då. tråkigt att gå in här och det bara är oatlydrycksprovet som kommer upp varenda gång

2006-02-18 @ 16:51:46
Postat av: embla

som en blivande dietist (& alltså närlingexpert;-)) så måste jag säga att jag inte alls tror att dessa drycker skulle likna nån coca-cola-klass, har för mej att de är rätt ok ur näringssynpunkt!
btw, måste tillägga att de flesta av mina vänner verkligen gillar dessa två. Men visst, smaken är blandad!

2006-02-18 @ 22:31:10
Postat av: Pat the brat

embla>
Ställningstagandet ur näringssynpunkt som är refererat till i texten handlar om hur många snabba kolhydrater det är per 100g. I dagens moderna dieter (ex. atkins och GI, om man nu vill följa dem) är ju detta strängt förbjudet.

2006-02-20 @ 00:41:46
Postat av: Julia

Men det skall väl inte heller vara någon yoghurt?

2006-02-22 @ 11:15:14
Postat av: styrbjörn

julia: som jag förstått det ska det vara ett alternativ till drickbar yoghurt.

2006-02-22 @ 22:12:51
Postat av: solsting

Hallojs du kulinariska kung!

kan man få önska en utläggning om dill?
Klurig vegankrydda, skulle vilja ha tips som sträcker sig bortom potatislandet.

2006-02-23 @ 22:08:12
Postat av: Mia

Åh, jag älskar havredrycken med bärsmak, men varför är den så onyttig? Den innehåller ju mest vatten, havre och olika bär- och bärjuicer. Alltså nästan inget fett (0,7g) och inget raffinerat socker (9,5g från havre och frukt). Frukt och bär är ju skitnyttigt, eller?
Kan inte näringsspecialisten förklara?

Jättebra sida förrästen Björn! Kramar! /MIa

2006-02-26 @ 22:16:14
Postat av: Pat the Brat

Mia>
Nyttigt och nyttigt. Som sagt så menar merparten av dagens dieter (GI, Atkins m.fl.) att det inte är fettet man skall vara rädd för, utan snabba kolhydrater. Det är de som stimulerar blodsockret, höjer insulinvärdet och ökar vikten. Äter man färre kolhydrater tar inte kroppen åt sig det fett man äter helt enkelt.

Men å andra sidan. Vem orkar bry sig? :)

2006-02-27 @ 22:52:48
Postat av: Maria

haha, vilken härligt blogg!
måste kika in här oftare ^^

hade.

2006-07-30 @ 23:09:55
URL: http://tofuistheshit.bilddagboken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback