Vinnare i matbloggspriset 2005

Vegankrubb och undertecknad har precis kammat hem priset för bästa vegetariska blogg från killarna på Matblogg.se



Så här lyder motiveringen:
Outstanding bland de bloggar som har inriktat sig på vegetarisk/vegansk matlagning. Bra recept, restaurangtips, och sist men inte minst smarta tips för den medvetne konsumenten.

Känns såklart väldigt roligt och man blir lite stolt. Grabbarna som delat ut priset driver själva en väldigt ambitiös blogg som har en del vegetariska recept, smaskiga drinktips och roliga reskåserier.

Jag tackar och bugar ödmjukt.

Vegansk sillinläggning

sillstor
Vegansk sillinläggning
Något som jag haft svårt att relatera till på julbordet har alltid varit sillen. Här är två varianter med aubergine istället för sill. Recept kan man hitta överallt på nätet. Hittar du inte en vegansk version så kör ett vanligt recept och använd veganalternativ till t.ex. grädde el. majonnäs.

Först ska du skala auberginen. Det gör att den ser fräschare ut och du slipper den sega känslan som finns i skalet. Sen skär du upp den i mindre bitar. Lagom är 1 gånger 1 cm breda och 4-5 cm långa.
Koka dem i saltat vatten tills de börjat mjukna till lagom konsistens. 6-7 minuter är nog lagom.

Medans det kokar kan du göra själva såsen. Jag har gjort två sorter, 1 senapssill och 1 med citron och dill.
Till gräddiga siller behöver du sojagrädde, vinäger, socker och olja. Vispa ihop ingredienser och på slutet häller du i oljan i en tunn stråle så att det inte skär sig. Lite salt och peppar skadar inte heller.

Till senapssillen tillsätter man ungefär 2 msk av sin favoritsenap. Om man vill kan man köra ner lite rödlök eller annan lök. Om du tillsätter lite dill så får du en hovmästaraktig sås, men det har inte jag gjort här.

Dill och citronsillen kan man experimentera ganska mycket med. Jag rev skal från 1 stor citron och körde ner några matskedar av juicen. En stor näve med dill som jag finhackade samt 1 liten rödlök och sen var det klart.

Var inte rädd för att prova egna varianter, kanske är det gott med chilisås och vitlök, eller så kan man använda saffran i sin inläggning.

Lycka till, nu sticker jag på vegansk julbordsknytis!

Grundrecept som räcker till ungefär 4 personer:
1 Aubergine, skalad och skivad i lagom bitar.
2 dl sojagrädde
Någon matsked vitvinsvinäger
Någon tesked socker
4-5 msk olja

Smaksättare 1:
1 näve färsk dill
Rivet skal och juice från 1 citron
1 liten rödlök, finhackad
salt och peppar



Smaksättare 2:
2 msk av din favoritsenap
Lite finhackad rödlök
salt och peppar





För fler julrecept, kolla gärna in Veganias sida eller Vegomums


Tusen tack till Maria som hjälpte mig med såserna.


Julklappstips som gagnar djuren!

Nu när det snart är jul tänkte jag tipsa om webbutiker där man kan handla djurvänliga klappar. Även om du själv inte är vegan eller vegetarian så kanske du har någon släkting som skulle bli jätteglad för en tröja eller en fin kokbok.
Alla butiker som har sin länk med här drivs helt ideelt, dvs allt överskott går till arbetet för djuren.




Aslan distro har ett varierat utbud av fina grejor. Snygga tshirtar, godis, tidningar, böcker m.m.
Allt överskott går till djurrättsarbete, så här kan man verkligen konsumera med gott samvete. En av alla toppenprodukter som finns på sidan är Vegolandet Veganias kokbok Av Nina och Linda Andersson, som innehåller över 500 veganrecept!




Djurrätt.org har även den ett stort utbud av djurrättsrelaterat material. Vad sägs om massvis av fina böcker,  tidningar, patches, knappar och massvis med filmer samt många roliga prylar som t.ex. en "veggie-baby haklapp. På djurrätt.org kan du även ladda ner snygga affischer med djurrättsbudskap.




Djurrättsaktivisten Daniel Rolke har skrivit en bok där han intervjuar 15 djurrättaktivister, alla med olika bakgrund och förutsättning, men alla med samma mål, att stoppa djurförtrycket! Läs bl.a. om Pär som har färdats på världens alla hav med Sea Shepherd och kämpat mot tjuvjägare och valfångstfartyg. Författaren Daniel är 28 år och har varit engagerad för djuren sen början av 90-talet.




Djurkalendern är numera en riktig klassiker för alla vegointresserade. Pengarna som kommer in går till att ta hand om misshandlade, vanvårdade eller övergivna djur. Kalendern innehåller i år olika tips på aktiviteter som man kan göra för att förbättra djurens situation. Utgivare är Förenade Djur.




Djurhemmet Tigerharen tar hand om skadade eller övergivna djur. På Tigerharen jobbar ett par eldsjälar och de verkligen engagerar sig för de utsatta djuren. Ett bra julklappstips är därför att ge bort ett stödmedlemskap hos Tigerharen. Djurhemmet är helt beroende av gåvor och pengarna går till mediciner, leksaker, mat m.m åt djuren. Stödmedlemskapet kostar 200.


 

Alternativ till julskinka - Senapsgriljerad kålrot

kålrot
Senapsgriljerad kålrot
Min favorit på julbordet har alltid varit senapen. Vare sig det har varit en stark skånsk senap eller en lite mildare och sötare variant så har den alltid funnits där. Eftersom jag inte äter skinka så blev det lite tråkigt att bara ha senap på mackan. Jag hittade många recept på griljerad kålrot, som skulle vara ett komplement till julbordets kung, skinkan.
En griljerad kålrot kanske inte låter dundersmarrigt, men detta receptet är ett måste på varje grönsaksätares julbord, ni måste helt enkelt testa!

Du väljer ut en rund och fin kålrot, ca 5-600 gram. Sedan kokar du upp en buljong med kryddpeppar, lagerblad, tomatpuré och grönsaksbuljong. Buljongen ska vara ganska kraftig för att riktigt tränga in i kålrotens hjärta. Den som vill ha lite rökig smak kan tillsätta lite
liquid smoke eller hickorypasta.
Kålroten behöver koka ungefär 1 timme, men det varierar lite efter storlek. Den ska vara hållfast men ändå mjäll och lätt att skära upp, -prova dig fram!

Själva griljeringssmeten gör du av 3 delar grovkornig senap, 1 del tomatpuré och 1 del sirap. Tillsätt ev. lite potatismjöl för att det ska bli hållfast och lite klibbigt.

När kålroten svalnat av så är det bara att pensla på smeten. Jag använder en klassisk slickepott. När du täckt hela kålroten ska du vända den med skorpmjöl över hela ytan. Det blir lite kladdigt att "vända" ner den, men prova att strössla skorpmjölet över och sen kasta lite på sidorna.

När du är nöjd med din kålrot ska du köra den i ugnen ca 20-30 minuter på 225 grader. Jag brukar köra på grillfunktionen de sista 10 minuterna för att få den lite sotiga skorpan som är så god.

Kålroten skivas och serveras på vörtbröd tillsammans med din egen favoritsenap, lycka till och God Jul!

Receptet:
1 Kålrot på ca 500 gram

Buljong:
1.5 liter vatten
Grönsaksbuljong
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
Några lagerblad

Griljeringssmet:
3 delar skånsk senap eller valfri senap
1 del tomatpuré
1 del ljus sirap
ev. 1 msk potatismjöl
2 dl skorpmjöl

Till serveringen:
Grovt vörtbröd
Senap of your choice


Enkel rödbetssoppa med limeblad

rödstor
Enkel rödbetssoppa med limeblad
Väldigt längesedan jag skrev här. Det finns många anledningar men nu ska jag försöka komma igång igen. Börjar om lite från början med den här rödbetssoppan. Rödbetor tycker jag allt för ofta kommer i skymundan. Rödbetor går att användas till mer än pyttipanna och i köttbullesmörgås. Allra godast tycker jag den är nykokt med lite salt och smör till, passar också utmärkt i t.ex. en rotsakslasagne eller i falafelrullen.

Soppan på bilden är dunderlätt, skala lika mycket utav rödbeta, potatis och morot. Till detta receptet har jag använt 2 potatisar, 2 morötter och 2 rödbetor. Skala och hacka 1 lök.
Riv eller finhacka alla grönsakerna grovt medans du steker löken på svag värme. Tillsätt morot och potatis och vänd ner dem med löken. Salta och peppra.
Tillsätt ca 1 l buljong och låt koka upp. Tillsätt sedan den rivna rödbetan. Genast får soppan en underbar färg. Samtidigt lade jag i 3 limeblad som gav en underbar fräsch ton i soppan.

Om man vill så kan man såklart tillsätta andra grönsaker, men jag ville att detta skulle vara en rödbetssoppa och inte en grönsakssoppa.
Soppan behöver koka 10-15 minuter beroende på vilket tuggmotstånd man vill ha.
Samtidigt som soppan blev klar gjorde jag en enkel sås att servera till soppan för att fräscha upp den något. 1 dl sojayoghurt och 1 dl sojagrädde, lite salt och saften av ½ citron + lite skal till dekoration.

Denna rödbetssoppa passar också utmärkt som förrätt, då kanske man väljer att mixa den slät för att den ska se lite lyxigare ut.

Håll utkik här på sidan efter fler juliga recept nu i vintertider!

För er som bor i Skåne kan jag tipsa om det veganska julbordet som är i Malmö torsdagen den 8 december.
Kostar 100 kronor och förköp fixar ni på Café Glassfabriken.
Arrangörer är
Köksbrigaden och Malmö djurrättsaktivister.
Mer information om detta här.



Tack för alla fina kommentarer - 6000 besökare sedan 1 Juli
/Styrbjörn

Google
Web Vegankrubb