Biffar på gröna linser och solrosfrön serverat med nypotatis och pepparsås


Biffar på gröna linser och solrosfrön serverat med nypotatis och pepparsås
Biffar med gröna linser som bas har under de senaste månaderna åtnjutits ofta hemma hos oss.
Denna gång hade vi i ett gäng solrosfrön som gjorde dem matiga och dessutom lite crunchy. Till detta färskpotatis och en sås med samtliga färger från pepparns palett.

Koka linserna lite över tiden tillsammans med en grönsaksbuljongtärning, ungefär 25 minuter så att de blir lite mosiga. Om man vill kan man ha i lite röda linser också, de gör ingen skillnad egentligen men variation förnöjer. Häll de varma och väl avrunna linserna i en bunke, tillsätt knappt en dl solrosfrön och mosa samman med en gaffel. Biffarna har fått en ganska klassisk smaksättning i form av chilipulver, spiskummin, krossad vitlök, kecap manis och s & p. För att binda ihop biffarna så tar man sedan i vetemjöl. Vissa använder maizena, linfröavkok och liknande, men vetemjöl har funkat bra hittills.
Har du bra recept på biffar där ovanstående används får du gärna dela med dig!
Hur mycket mjöl man behöver ha i beror helt på hur fuktig linsröran är, men ungefär 1 dl till 5 dl linser brukar vara en bra måttstock. Var försiktig med mjölet då det gärna vill dominera smakupplevelsen och man får balansera mellan goda, lite lösare biffar och hårda mjölsmakande biffar.

Värm sedan på ett stekjärn, ha hög värme då biffarna behöver detta för att stelna bättre. Idealiskt hade väl varit en fritös men då detta inte finns i hushållet används vanlig stekpanna.
Stek dem 4-5 minuter på varje sida ungefär, eller tills de fått en knaprig och fin stekyta.

Och över till såsen. Vanlig bottenredning, en klick margarin som smältes. Rör i ungefär en matsked mjöl och häll på mjölk. Koka upp och späd med mer mjölk om tunnare sås önskas.
Salta. Lite sojasås för färgens skull.
Krossa blandade pepparkorn, rosé, grön, svart och vit har vi använt.

Så var rätten klar, och det smakade underbart med svensk nypotatis och en enkel sallad till.


Biffar på gröna linser och solrosfrön serverat med nypotatis och pepparsås liten


Recept för 2-3 personer:

Biffar, ca 8 st:
3 dl gröna linser
Knappt 1 dl solrosfrön
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
chilipulver, spiskummin, kecap manis, salt och peppar

Sås:
1 klick mjölkfritt margarin
1 msk vetemjöl
2-3 dl sojamjölk/havremjölk
Pepparkorn efter eget tycke, 20-30 stycken ungefär
Salt
Soja, för färgens skull


receptet är påkommet och tillagat av Maria


Kommentarer
Postat av: Dilona

Det är första gången jag tittar in här. Jag har tittat runt lite och är verkligen imponerad. Dina recept låter ofta väldigt goda. Jag ska börja äta mycket mer vegetarisk mat till hösten men har haft svårt att hitta recept som inte är antingen urtråkiga eller jättesvåra. Kommer definitivt komma tillbaka hit.

Postat av: Pudding

jamie, pelle, tina och nils-erik, ja allt vad de nu heter. de kan slänga sig i väggen. vegankrubb levererar bättre än någonsin.

keep up the good work!

2005-07-22 @ 01:30:31
Postat av: Johanna

Hejsan!

Va duktig du är som orkar skriva så mycket om maträtterna! Tar du kort varje dag? Jag tror jag ska leta rätt på nåt fräckt recept här en dag. Under tiden kan du ju kolla på bilder hos oss!

2005-08-02 @ 12:32:32
URL: http://postgatan.krang.net
Postat av: Susanna

Vegetarian som alltför ofta använder mig av färdiglagat och ost, de här recepten har inspirerat mig att återgå till mer "ren" vego mat :-)) Tack så mycket!

2005-08-04 @ 11:40:09
Postat av: crrly

Åååh, verkar supergott ju. Har bara gjort egna biffar en enda gång i mitt liv, morotsbiffar för 10-15 år sen, och de höll inte ihop alls. Dessa ska jag absolut prova! :)

PS. En kokbok av er vore inte alls dumt...!

2005-08-15 @ 08:56:31
URL: http://crrly.blogspot.com
Postat av: Anna

Guu vad goda biffarna blev.
Tack för tipset!

2005-10-06 @ 17:11:04
URL: http://yotambien.blogg.se
Postat av: Sandra

Snubblade in till din blogg av en slump. Var ute och sökte efter andra typer av linser. Och se vad jag hittade - underbara biffar... Ska ner till affären och köpa middag, ska testa ditt recept idag. Tack för tipset.

2005-10-25 @ 16:26:45
URL: http://linser.blogspot.com
Postat av: Anna

Vilket otroligt bra recept – ser ut och var helt fantastiskt ut. Tack!

2005-10-28 @ 23:43:52
URL: http://linslus.blogspot.com
Postat av: Sara

Vilken söndagsmiddag det blev! Till och med min veggiehatande bror uppskattade det. Det här kommer definitivt att lagas fler gånger.

2006-01-15 @ 16:09:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback