Provsmakning av Oatlys nya havredrycker

oatly
Provsmakning av Oatlys nya havredrycker
Oatly har alltså släppt två nya havredrycker, den ena med smak av äpple och grönt thé, den andra med skogsbärssmak. Jag förstod inte riktigt om det skulle vara en slags yoghurtdryck eller om det var något helt nytt koncept. Jag letade iallafall igenom hela stan och till slut hittade jag dem.
Reklampelarna som satt i de finare delarna av staden uppmanade en att "dricka mer fiber". Själva förpackningen fick det hela att se väldigt nyttigt och gott ut.

Jag samlade en mindre panel för att utröna om det var nånting att ha.
Panelen bestod av David - blandkostare, Patrik - lacto-ovo-vegetarian och jag själv som inte dricker vanlig mjölk.

Vi började med Äppel och grönt thé.
Vi var överens om att det handlade om gröna äpplen.
David tyckte att det var en helt ok smak, sålänge man inte drack det som ett substitut till vanlig yoghurt.
Patrik trodde sig kunna vänja sig vid smaken, men å andra sidan skulle han aldrig bjuda sin svärfar på det.
Själv tyckte jag att det var lite torr eftersmak, men att det fanns en fin gräddig havresmak. Färgen var grön-beige och inte särskilt aptitretande.

Så var det dags för Skogsbärssmaken.
Patrik tyckte att detta ljusrosa påminde om den alkoholhaltiga drycken tequila rose, och trodde på denna som en perfekt drinkmixer. Lite för syntetisk för herrens smak dock.
David tyckte att smaken var något konstgjord, men att den skulle vara schysst att klunka i sig mellan två föreläsningar mitt på dagen. Absolut inte tidigt på morgonen då smaken inte kändes tillräckligt fruktig.
Undertecknad tyckte om den runda, söta smaken men instämde i de andras kritik om att det smakade för mycket fransk barnyoggi och för lite krämig fruktyoggi.

Slutsats: Vi var överens om att ingen av dryckerna var någon smaksensation, och att de var alldeles för rinniga. En vän och självutnämnd hälsoexpert dömde ut dem som rena coca-colan ur näringssynpunkt vilket inte heller var så bra. Tror inte att någon av oss kommer att köpa den här drycken när det är stressigt till jobbet och man behöver lite snabb näring, mer troligt tillsammans med en massa is och lite vit rom.

Förresten, havredryckerna köptes på konsum folkets park i Malmö och kostade 13,90.

Cashewnötslimpa med rostade rotfruktsstavar

nötlimpa
Cashewnötslimpa med rostade rotfruktsstavar och blandad sallad

Det här var ett lyckat experiment. Jag skulle bjuda några goda vänner på middag och jag var så himla sugen på nötter. Därför bestämde jag mig för att göra en nötfärslimpa. Försökte leta efter recept på nätet, för att skaffa mig ett hum om proportionerna. Det visade sig vara ganska svårt, hittade många olika sajter med recept men det var samma recept på dem alla.
Efter många om och men och lite råd från en vän så satte jag igång.

Jag körde cashewnötter och mandel i matberedare tills de var finhackade. Samtidigt choppade jag upp champinjoner i små tärningar och stekte dem tills de tappat vätska och fått fin färg. Hällde ner alltihop i en bunke och tillsatte stekt rödlök, 1 burk kidneybönor och 3 kokta potatisar. Kryddade med salt och peppar och till sist hade jag i lite skorpmjöl och en skvätt grädde.
Jag mosade ihop det till en massa som var slät men ändå lite chunky på sina ställen.

Sedan formade jag den till en liten limpa, lade den i form som jag klätt med bakplåtspapper och penslade med lite olja för att sedan skjutsa in det i ugnen. Lät det stå 25 minuter på ungefär 200 grader och slog över på grillfunktionen fem minuter i slutet.

Jag tror att man får prova sig fram lite för att få den krispig på ytan och hållfast på insidan. Min limpa höll ihop ganska så bra, men perfektion kommer nog att kräva en del övning.

Till Nötfärslimpan serverade jag rotfruktstavar som jag rostat i ugnen tillsammans med vitlök och örter.
Jag använde palsternacka, morot, rödbeta och potatis. Jag brukar köra ner fingrarna bland rotfrukterna så att kryddorna och oljan verkligen sätter sig.
Förslagsvis kör man en enkel blandad sallad till, gärna med någon schysst vinägrett.

Lycka till! På återseende snart.

Recept på cashewnötslimpa som räcker till 3-4 personer.
100 gr cashewnötter
200 gr sötmandel
200 gr champinjoner
1 burk kidneybönor, väl asköljda och avrunna
3 kokta mosade potatisar
1 röd lök, finhackad och snabbstekt
1 dl skorpmjöl
½ dl sojagrädde
salt och peppar, andra kryddor man gillar

Rostade rotfruktsstavar för 3-4 personer
6 rödbetor
6 potatisar
2 stora palsternackor
6 morötter
4 vitlöksklyftor
1 näve örtkryddor
1 dl olja


Tack till Thomas för att du fick bitarna att falla på plats.

Google
Web Vegankrubb