Restaurangtips - Volym i Malmö

sparrisrisotto

Restaurangtips - Volym i Malmö

Vi blev bjudna på restaurang härom veckan, och eftersom det var ett blandat sällskap av både veganer och köttätare så blev det inga av våra stamställen, utan vi valde att prova ett ganska nyöppnat ställe som heterVolym. Volym ligger på Möllevångstorget i Malmö, på Kristianstadsgatan. Servitören var supertrevlig och sprang fram och tillbaka för att fråga kocken om det gick att ordna veganmat. Efter några turer så blev vi erbjudna denna fina Sparrisrisotto.

Sparrisen var den tjockaste och knaprigaste jag någonsin smakat, det kändes verkligen färskt. Risotton serverades med en ragu på gröna linser och cocktailtomater som hade en perfekt avvägning mellan sötma och syra. Detta toppades med en fänkålssallad. Fänkål är en av de grönsaker som jag har allra svårast för att äta, eftersom den ofta är besk och med väldigt stark doft av anis. Här hade kocken lyckats plana ut dessa smaker och ta fram fänkålens mer milda och goda smaker, mycket trevligt.

Det var en ganska stöddig portion, men det saknades något ännu matigare i den.  Risotton var väldigt len och god fast kanske något blek.

 

Till efterrätt fick det också bli en kompromiss och vi sammanfogade två av rätterna som fanns på menyn.

Persika i sockerlag med rostad mandel och mynta samt jordgubbar i vodka och mynta.

Bara tanken på att äta en efterrätt innehållande vodka fick oss att känna oss exklusiva. Och det var verkligen gott. Är inte någon matkemist men det kändes som att vodkan bromsade upp sötman från jordgubbarna och lät andra karaktäristiska smaker träda fram. De knapriga mandlarna och den rostade myntan var rättens höjdpunkt då persikorna blev aningen söta efter ett par tuggor. 

 

 

 

+ Trevlig och samarbetsvillig personal

+ Lugn och mysig miljö

+ Den underbara matkompromissen

+Lyxig efterrätt 

 

- Den saltade räkningen på 135 kronor för en varmrätt

- Inget veganalternativ utsatt på menyn 

 



Om ni vill gå och äta på Volym så kan jag rekommendera att ringa dit och höra med köket i förväg så att man är säker på att man får schysst vegomat. Ring 040 - 12 45 20 eller besök dem på Kristianstadsgatan 7 vid Möllevångstorget i Malmö

 

 


Rosmarindoftande tofubiffar serverat med nypotatis och citron och basilikabearnaise

citronbea stor

Rosmarindoftande tofubiffar serverat med nypotatis och citron och basilikabearnaise

När min kära sambo kom hem efter att ha varit borta ett par dagar så kände jag mig tvungen att bjuda på hennes älsklingsingredienser, nypotatis och tofu.

Tofubiffarna har jag haft med tidigare i bloggen och dem lagar vi nästan varje vecka, det är så lätt att variera smaken så att man aldrig behöver tröttna.

Idag så blev det färsk rosmarin direkt från balkongen som fick dominera smaken.

Tofubiffarna gör man av ett paket hårdtofu som man mosar med en gaffel. Därefter tillsätter man lite vatten och lite mjöl. Man får prova sig fram till rätt konsistens men det brukar inte vara så svårt. Jag kryddade med finhackad rosmarin, salt och peppar. Efter att ha format dem till biffar lade jag dem i en stekpanna med upphettad olivolja. Stek hårt ungefär 5  minuter på var sida.

Bearnaisesåsen har ju varit husmankost sedan stenåldern, antar att det är blå band och knorr som är de populäraste sorterna, men det är mycket godare och enklare att göra sin egen veganvariant.

Gör en bottenredning; smält en klick margarin i en kastrull, häll därefter på lite mjöl. Vispa ihop. Slå på mjölk. Låt det koka upp till lagom konsistens. Tillsätt gurkmeja, dragon. Slå i lite vitvinsvinäger samtidigt som du vispar frenetiskt, allt för att undvika att såsen skär sig.

Salta och peppra.

Som sista touch rev jag skal från en citron. Därefter plockade jag 6 stora basilikablad som jag mosade  ihop med citronskalen med hjälp av en gaffel. Vispade ner och smakade av, underbart!

Rätten serverades med kokt nypotatis (krav!) och en enkelt linssallad och det blev mycket uppskattat av min bättre hälft!



Recept som räcker till två matglada personer:

Rosmarinbiffar:
1 paket hårdtofu, ca 500 gram
1 näve färsk rosmarin
lite vatten, lite mer mjöl
s & p

Citron och basilikabearnaise:
1 klick margarin
1-2 matskedar mjöl
3-4 dl osötad sojamjölk, eller annan växtmjölk
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad dragon
6 stora blad basilika, krossas
rivet skal av 1 citron
s & p 


Worst of Vegankrubb

För att dra ner på pretentiösiteten, så tänkte jag presentera tre maträtter i kategorin Worst of Vegankrubb.


Jag började att fotografera mat i november förra året och när man tittar tillbaka på de första bilderna så vet man inte riktigt om man ska skratta eller gråta.


Uppläggningen var ständigt katastrofal och blixten som speglade sig i tallriken gjorde inte det hela aptitligare.

 

Så titta och njut - Worst of Vegankrubb 

 

 


Linsfalafel med pommes frites, tomatsås och morotstavar
Det riktigt glänser om hela bilden och tomatsåsen är rinnig. Dessutom serveras det hela med de i matlagningskretsar portförbjudna fryspommesarna!




Mock duck serverat med potatisgratäng och grillad paprikasås
En rätt som låter ganska gott på papper. Att göra uppläggningen i form av ett ansikte med sneda ögon vet jag inte hur jag lyckades med.




Sojastrimlor i currysås med kokt potatis, en morotsbit och överblivna marinerade bönor.
Currysåsen var faktiskt riktigt god, men väldigt dassig, nästan kissfärgad. Att samkoka morötter och potatisar är ju smart, men här blev det inte så lyckat. Det syns verkligen på bönorna att de bott i kylskåpet nästan en vecka.


Det var en pärs att behöva konfronteras med dessa ungdomssynder, men nu är det gjort och jag hoppas att jag kunnat tipsa om vad ni inte ska ha som dagens vegankrubb.


Vill passa på att tacka alla besökare och alla som länkar hit, känns oerhört inspirerande med alla fina kommentarer och besökare!


Jag har också funderat på om jag ska utveckla bloggen till att innehålla konsumentinformation och restaurangtips. Åker till Östeuropa i september och hoppas kunna kartlägga lite schyssta veganrestauranger.

/Bjoern 


spenatbollar på en bädd av bulgur tillsammans med ärtskott och nötig mojo

bulgurbädd stor
Spenatbollar på en bädd av bulgur tillsammans med ärtskott och nötig mojo

När jag är ensam hemma så brukar jag ganska ofta äta spenat. Eftersom jag är den enda i vår tvårummare som gillar spenat så får det bli så. Jag brukar oftast bara tina den och steka med lök och krossade tomater, citron och spiskummin. Spenatbollar kan man säkert göra på många olika sätt, och denna gången tinade, kryddade och formade jag dem endast. Färsk citron att krama över är underbart.
Fryst spenat är jättebra att ha hemma, jag brukar ta några nävar i soppan, grytan eller woken.
Bollarna blir gärna något lösa i konsistensen, låt spenaten rinna av i t.ex. ett kaffefilter och ta i lite skorpmjöl eller vetemjöl för ökad fasthet.

I butiken fastnade jag framför hyllan som innehåller couscous, råris och baljväxter. Jag var sugen på hirs men det fick bli bulgur. En snabb-googling på bulgur avslöjade att det i stort sätt är samma sak som couscous, men att näringsämnena tagits mer tillvara i bulguren - toppen!
Bulgur är också en av huvudingredienserna i tabooleh som är en fantastisk röra med rötterna i Libanon. Röran serveras ofta på det Libanesiska smörgåsbordet eller som tillbehör till t.ex. falafel. Läs mer om bulgur och tabooleh
här

I veckan hittade jag ett recept på mojo och jag blev sugen att testa. Mojo är en röd, kryddstark sås som härstammar från Spanien och närmare bestämt Kanarieöarna. Grundingredienserna i Mojo är paprika, tomat, chili och vitlök. Jag beslöt mig för att göra den lite matigare genom att tillsätta lite solrosfrön och rostade kikärtor. Alla ingredienser lades i en mixer och fick åka där ungefär en minut. Smakade av med salt och tillsatte olja tills jag fått den tjocklek jag sökte. Det som blev över av mojon tänkte jag dippa chips i till helgen eller eventuellt bre på en nattamacka.

 
Citronskivor och färska örtskott plockade jag på tallriken som även beströddes med sesamfrön och extra solrosfrön. Det hela blev fräsch och perfekt sommarmat, och rätterna lämpar sig mycket bra om man vill bjuda sina vänner på lite mindre tilltugg


bulgurbädd liten

Recept för nästan två personer:

Spenatbollar:
150-200 g fryst spenat
Spiskummin, vitpeppar, örtsalt - fega inte med mängderna!
Saft från ½ citron
Ev. lite mjöl för att hålla bollarna samman

Björn's nötiga Mojo:
1 stor urkärnad tomat
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
3-4 cm av en chilifrukt
1 dl solrosfrön
1 dl valfria nötter eller frön, t.ex. rostade kikärtor, sesamfrön, jordnötter
Örtsalt och spiskummin
Ev. lite olivolja
Mixa till lagom konsistens, den får gärna vara lite chunky



Google
Web Vegankrubb