Mungbönssallad med smak av sweet chili och lime serverat med färskpotatis


Mungbönssallad med smak av sweet chili och lime serverat med färskpotatis

Maria smällde till med denna surprise som innehöll många härliga kombinationer av smaker. Perfekt picknickmat när man tröttnat på samma gamla franska potatissallad.

Koka mungbönorna, ungefär 30-35 minuter. De ska vara färdiga men ändå ha kvar en del spänst.

Skrubba potatisarna och koka dem tills de är färdiga. Använd små färskpotatisar.

Under tiden, skiva rödlök, morot och öppna en burk majs och blanda dem med de färdiga mungbönorna och potatisen. Har du andra grönsaker hemma så släng ner dem också, typ lättkokt broccoli eller paprika.

Dressingen gör du av skal och saft från en lime, en tesked socker, lika delar olja och sweet chilisås, och såklart salt och peppar. Blanda runt med grönsakerna tills de alla tagit smak.
Och som de säger i matlagningsprogrammen i tv, häll inte på dressingen förrän det är dags att äta, annars blir det blaskigt och förlorar fräschheten. (Jag kunde bara inte använda ordet "fräschör", det blev för mycket)

Klipp ner en stor bunte gräslök som du odlat i ditt fönster - Servera!


mungbön liten

recept för två personer:

10-15 små färskpotatisar
1-2 dl mungbönor som du kokar
½ rödlök
2 morötter
1 burk majs

dressing:
1 lime, saft och skal utav
1 tsk socker
½ dl sweet chili
½ dl olja
s & p
gräslök, klippt


tillagning och idé maria



Bön och kålfräs serverat med råris och kryddat med färsk vitlök


Bön och kålfräs serverat med råris och kryddat med färsk vitlök


Denna rätt kom till en sen kväll när jag precis kommit från jobbet och var dödshungrig. Det nästan ekade i kylskåpet men jag hittade ändå en del godsaker som jag slängde ihop till en fräs, pytt eller vad man nu vill kalla det.

Först satte jag igång råriset som tar ungefär 45 minuter, därefter satte jag igång stekpannan och tunnskivade en vitlöksklyfta. Hackade ner en bit vitkål, några blad spenat och kidneybönor. Lät dem bekanta sig med varandra tills de mjuknat något. Grovhackade därefter 3 stora soltorkade tomater, inlagda i olja, och de fick sätta en sista prägel på fräset. Saltade och pepprade omsorgsfullt för att smakerna skulle komma till sin rätt.

Till sist finhackade jag en vitlöksklyfta och lite koriander som jag strödde över.

En billig rätt med lite annorlunda smakkombinationer.

Du som vill blötlägga och koka egna bönor hittar en enkel guide här:
http://www.bentrix.com/hannele/index.php?page=koktider


bönfräs liten


recept för två personer:
150 gram vitkål
½ burk kidneybönor eller motsvarande mängd hemkokta
2 vitlöksklyftor, 1 stekt 1 rå
10-15 blad av spenat, eller motsvarande mängd fryst spenat
3-4 soltorkade tomater, grovt hackade
en liten näve kryddgrönt, t.ex. koriander eller persilja
salt och peppar

råris för två personer

ev. lite sojasås för sälta

Rödvinsmarinerad sojakotlett med rotsaksgratäng och aromsmör



Rödvinsmarinerad sojakotlett med rotsaksgratäng och aromsmör

På sommaren vill man ju gärna käka ute och då är ju grillat godast.
Det mesta är gott att grilla, grönsaksspett, bananer, marshmallows, men i detta receptet har jag grillat marinerade sojakotletter.

Jag var hemma hos mina föräldrar och för att imponera lite bestämde jag mig för att försöka göra en rödvinsmarinad.
Jag fräste först en liten gul lök, sedan hällde jag på 4 dl rödvin. Kryddade med några enstaka timjanskvistar och s&p. Lät det koka upp och sedan fick det stå och småkoka tills att vätskan halverats, eller som det heter "reducerats".
Därefter tog jag dubbla fryspåsar och lade i förkokta sojakotletter däri. På med marinaden och så lät jag det ligga och dra. Jag är lekman på marinadområdet så jag tog det osäkra före det osäkra och lät dem marineras i 24 timmar. Tror att det räcker med nån timme egentligen.

Till detta valde jag att servera en potatisgratäng med palsternackstouch. Jag rev potatis i "Jansson"-stora bitar och blandade dem med en riven palsternacka, lök och vitlök. Saltade rejält och hällde på lite sojagrädde och lite sojamjölk. Byggde gratängen i en ugnssäker form och lät den stå inne i 20-25 minuter på 200 grader.

Än så länge ganska klassisk mat, men för att utmana smaklökarna något så gjorde jag ett väldigt gott aromsmör. Jag tog 100 gram mjölkfritt margarin, och mosade med en gaffel. Sedan tog jag rivet skal från en lime och lite utav saften och blandade i. Hackade i en mild pepparfrukt och saltade och pepprade. Så lade jag smöret på aluminiumfolie och formade det till trekanter och sedan in i frysen.
Ett gott aromsmör är nästan ett måste till grillningen, och man kan smaksätta det lite som man vill. T.ex. vitlök och basilika, timjan och rosmarin, saffran och vitlök o.s.v.

En av mina favoritsallader hann jag också med till denna toppgoda rätt; tomat och löksallad.
Jag blandade lika delar rödvinsvinäger och solrosolja, kryddade med massor av peppar och lite salt. Skivade upp två tomater och en halv rödlök. Sedan varvade jag tomat och lök i en skål och slog till sist på dressingen. Enkelt och supergott.

Till detta serverades en blandad grönsallad och grillad majskolve


Rödvinsmarinerad soja liten



Recept för fyra personer:

Schnitzlar och marinad:
4 sojaschnitzlar
4 dl rödvin
en pinch timjan
1 lite gul lök, finhackad
s&p

Potatisgratäng med palsternackstouch:
12-15 mellanstora potatisar, rivna
1 stor palsternacka
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor
1.5 dl sojagrädde
2-3 dl sojamjölk, eventuellt mer
s&p

Aromsmör:
100 gram mjölkfritt margarin
1 lime, rivet skal och ungefär hälften av saften
1 mild pepparfrukt, finhackad
s&p

Tomatsallad:
2 tomater i skivor
1 rödlök i tunna skivor
2 msk rödvinsvinäger
2 msk solrosolja eller annan neutral olja
en hel del svartpeppar
salt


Tofubiffar med smak av lime, serverat med nypotatis och majskolve samt en vinägrett med gräslök


Tofubiffar med smak av lime, serverat med nypotatis och majskolve samt en vinägrett med gräslöksmak.

Detta receptet på biffar är ett stående inslag i vår veckomeny. Enkelt att göra och väldigt kul att experimentera med olika smakkombinationer.
Den fräscha tonen av lime och kokt nypotatis passar perfekt såhär i sommartider

Biffarna gör man såhär: mosa ungefär 500 gram hårdtofu med en gaffel. Krama i en lime och lite av skalet. Tillsätt lite mjöl och lite vatten. Man får prova sig fram för att få en bra konsistens men man känner när det går att forma till schyssta biffar. Salta och peppra rikligt. De steks 3-4 minuter på hör värme.

Till detta gjordes en vinägrett på lika delar vinäger och olja, samt en stor näve gräslök som hackades i. Salta, peppra.

Förslag på andra kryddblandningar till biffarna är t.ex. gul curry, vitlök och kinasoja, chili och koriander - prova och se vad som blir gott. Tofu är ju ganska neutralt så det tar tacksamt emot allsköns smaker.

tofubiffar med limesmak serverat med nypotatis och vinägrette med gräslök samt majskolv liten


recept för två:
400 gram hård tofu
1 lime, både saft och skal
½ dl mjöl, ta lite i taget
½ dl vatten, ta lite i taget
salt, peppar

½ dl solrosolja eller vad man nu gillar
½ dl vinäger
1 stor näve hackad gräslök
s & p

nypotatis efter person
färsk eller frusen dill

ev. kokt majskolv

min underbara flickvän maria har komponerat maträtten

Marias gazpacho


Marias Gazpacho
Ok, detta är världens enklaste recept men ändå gott. Riktig innemat för några år sedan som funkar perfekt som förrätt eller som en mindre lunch. Det är en Spansk grönsaksoppa som ska serveras kall.
Du grovhackar 3 tomater, 1 röd paprika, ungefär 15 cm gurka och 1 rödlök.
Lägg det i en mixer eller liknande. Häll i lika delar olivolja och vitvinsvinäger, ungefär 1½ msk.
Ta därefter i 1½ dl passerade tomater.
Mixa det till lagom konsisten. Den ska inte vara lättflytande, men bestå av mycket små bitar.
Salta och peppra, ha i lite chilipulver eller färsk chili, lite krossad vitlök, 1-2 klyftor ungefär.

Till soppan serverar man gärna krutonger. Ta lite vitt bröd och dela i yatzytärningsstora bitar, stek dem på hög värme i stekpannan eller ugnen tills de fått en gyllene färg.
Dekorera till slut med någon trevlig kryddört, persilja, koriander eller varför inte lite rivet citronskal.

marias gazpacho 2

recept som räcker till tre personer:
3 tomater
1 paprika
1 rödlök eller 1/2 gul lök
ca 15 cm gurka
ca 1 1/2 matsked olivolja
ca 1 1/2 matsked vitvinsvinäger
ca 1 1/2 dl passerade tomater krydda med:
salt, svartpeppar, chilipulver krossad vitlök

receptet är utformat och tillagat av maria. tack.

Vegansk kyckling och champinjoner i senapssås med råris, blandad sallad och en vinägrette på koriander och lime




Vegansk kyckling och champinjoner i senapssås med råris, blandad sallad och en vinägrette på koriander och lime.

Var inne på en av de lokala kinabutikerna häromdagen. Där hittade jag nåt som hette vegetarian chicken. Vad jag har hört så tillverkas det av munkar någonstans i asien.
Jag hade en idé i bakhuvudet och jag är inte feg att prova så jag köpte ett paket för 45 kronor.

När jag var liten så brukade min mamma jämt göra en fantastisk gryta med champinjoner, kyckling, en massa grädde och Colmans senapspulver. Detta var det festligaste man kunde bjuda på i vår familj på åttiotalet, så jag bestämde mig för att göra en remake, fast på mitt vis.

Jag började först med att förbereda råriset, sköljde av det, och stekte det i en gryta med lite olja och kryddor. På med kokande vatten direkt ur vattenkokaren och sen låta det stå på mellanvärme i 45 minuter.
Det finns olika sorters råris, en sort som är ungefär som vitt ris, som ska koka 20 minuter, och så finns det hälso-råris som ska koka dubbelt så länge.

Därefter delade jag champinjoner i fyra delar, hackade en gul lök. Detta stekte jag i en gjutjärnsgryta. När de mjuknat hällde jag på kycklingbitarna.

Medans det varma skötte sig själv gjorde jag en sallad av huvudsallat, vitkål, ruccola, morot, tomat, purjolök gurka och majs. Till denna hade jag planerat en vinägrette kryddad med färsk koriander och rivet limeskal. Jag hackade koriandern fint, rev skalet av en lime och hällde det i en skål. På med 4 msk olja och 2 msk vinäger. Kryddade med salt, peppar och lite socker, samt en liten del limejuice och lät det stå och dra.

Tillbaka till det varma. När grytan började se bra ut öste jag på 4 dl sojamjölk. Kryddade med en både salt och söt sojasås (mushroom soy sauce healthy boy brand), colmans senapspulver och lite vanligt salt. Senapspulvret gjorde att det hela tjocknade och blev riktigt krämigt och gott, ingen grädde alltså!

När råriset började bli klart så lade jag upp ris, gryta och sallad på en tallrik. Hällde den underbara vinägretten över salladen och droppade lite extra lime över.

Denna rätt kan jag varmt rekommendera som festmåltid, riktigt krämigt och lyxig smak som riktigt smälter i munnen, utan en massa grädde. Den fräscha tonen i salladen lättar också upp och tillför en hel del syra till smakpaletten.


kyckling och champinjoner i senapssås med råris, blandad sallad och en vinaigrette på koriander och lime liten.jpg



recept för typ 3 personer:
gryta:
1 pkt vegansk kyckling eller 100 g sojamedaljonger
ungefär 10 champinjoner
1 liten gul lök, finhackad
2 msk healthy boy brand soja eller 1 msk kinesisk soja
½-1 tesked colmans senapspulver
några drag på salt och pepparkvarnen
ev. lite gurkmeja för färgens skull

råris:
3 dl råris, steks med olja, salt
7 ½ dl vatten
koka 45 minuter

sallad:
t.ex. olika sorters sallat, purjolök, rödlök, morot, tomat, gurka, majs m.m,

vin
ägrette:
rivet skal av 1 lime
1 näve finhackad koriander, färsk såklart
4 msk olja
2 msk vitvinsvinäger
salt, peppar

ev. lite limesaft


tack mamma för all inspiration.


Google
Web Vegankrubb