Två enkla och goda sallader

sallader
Två enkla och goda sallader.

Nu står du kanske därhemma och tänkte bjuda några vänner på en smaskig buffé. Tycker du också att couscous-sallad känns väldigt 2002 så har jag två smarriga tips till dig. De är inte så himla matiga, men de passar bra att ha som en liten sidorätt, eller som sagt på ett buffébord.

Jag börjar med salladen närmast kameran. Riv 3 delar morot och 1 del syrligt äpple. Häll några droppar citron över äpplena så undviker du att de blir bruna och fula. Gör en vinägrett på 2 delar matolja och 1 del vitvinsvinäger. Ta i 1 tesked citronpeppar, 3 teskedar oregano, 1 tesked svartpeppar och lite salt. Rör om, klart!
Denna salladen får en ganska syrlig smak, morötterna hjälper till att runda av så att det inte blir surt.

Salladen längst bort har jag gjort av 2 delar kidneybönor och 1 del röd och grön paprika som jag hackat i 1 x 2 cm stora bitar.
Själva smaksättningen består av 1 del balsamicovinäger med hallonsmak och 1 del matolja. Detta rörde jag ihop med två matskedar sambal oelek samt lite s & p. Vänd ner dressingen bland bönorna, klart!
Den ganska kraftiga smaken och hettan från sambal oeleken går verkligen hand i hand med det söta och lite sura från balsamvinägern.

Sådär, två färgglada och ganska spännande sallader. Varsågod!

Recept tänkt till buffé för ca 10 personer

Morot och äppelsallad:
9 morötter, rivna
3 syrliga äpplen, t.ex. Jonagold, rivna (Hej Maria!)
1 dl matolja, t.ex. raps
½ dl vitvinsvinäger
1 tsk citronpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk oregano, ev. mer
lite salt
Rör ihop

Kidneybönsallad med het hallonsmak
1 kg hemkokta eller 4 burkar kidneybönor, väl avsköljda
2 röda paprikor hackade i mindre bitar
2 gröna paprikor hackade i mindre bitar
1 dl hackad persilja
1 dl balsamicovinäger med hallonsmak
1 dl matolja
2 matskedar sambal oelek
S & p.
Rör ihop


Vegetarisk kycklingklubba inbakad i ananas och chili, serverat med mangosalsa och svart ris

kycklingklubba
Vegetarisk kycklingklubba med ananas och chili-täcke, serverat med mangosalsa och svart ris

Ännu ett recept som tog sin början i en asiatisk frysdisk. Vissa tycker att det är konstigt att veg*ner försöker efterlikna köttprodukter men det bryr jag mig inte om.
Hela anrättningen fick ett ganska exotiskt inslag, mycket frukt och chili inblandat, och såklart det väldigt spännande och smakrika svarta riset.

Det första jag gjorde var att mixa ihop ingredienserna till kycklingklubbs-täcket. Jag tog konserverad ananas, en hel del chilifrukt och marinerade vitlöksklyftor. Körde det nån minut tillsammans med ½ dl olja och 1 msk potatismjöl samt s & p. Potatismjölet har en bindande effekt och gör att smeten inte ramlar av. Det går att variera den här smeten i all oändlighet, man kan använda andra exotiska frukter som bas, ha i paprika eller citrusfrukter. Det är dock viktigt att man försöker få en ganska koncentrerad smak, annars blir täcket lätt smaklöst, mer fruktkött/skal och mindre vätska är modellen.
Jag hällde lite olja i bottnen på en ugnsfast form, vände klubborna noggrant i smeten och lade dem i formen. De här kycklingklubborna har ben gjort av trä, och själva köttet påminner om tzay som är gjort av gluten.
Ugnen hade jag ställt på 250 grader och den ungefärliga tiden var 30 minuter.

Som tillbehör hade jag bestämt mig för en exotisk salsa som baserades på mango. Jag finhackade bitar av mango, röd paprika och rödlök samt 2 små chilifrukter, till sist klämde jag ner lite limejuice och lät det stå och dra. Resultatet blev en underbart frisk och söt smak med sting i eftersmaken. Nästa gång tänkte jag vara lite djärvare och kanske köra hallon, papaya och habanero i min salsa.
Konsistensen på salsan är en smaksak, jag använde frukt som var ganska hård för att salsan inte skulle bli rinnig, men man kan ju såklart göra den mer såsig om man känner för det.

Det svarta riset hittade jag i en hälsokostaffär. Det hade ett ganska högt kilopris, men en sökning på nätet förtäljer att det har en utpräglad doft och arom av ökenträd och nybakat bröd. Detta trevliga faktum i kombination med dess mättande egenskaper gör det lite mer prisvärt. Det svarta riset ska sköljas noga och sedan koka i fyrtio minuter. Det är en aning torrare än vanligt råris, som har en förmåga att bli lite grötigt.

Det var väldigt länge sedan jag lade upp ett recept här, hoppas ni gillar senaste tillskottet och att ni fortsätter läsa fastän jag blivit lite latare.

Recept för två personer
1 paket vegetariska kycklingklubbor med sex klubbor

Smeten, som man mixar:
3 ananasringar
3 små chilifrukter
6 inlagda vitlöksklyftor
½ dl olja
1 msk potatismjöl
s & p

Grov exotisk salsa:
1 fast mango
½ röd paprika
½ rödlök
½ lime, saften från
ev. finhackad cocktailtomat

Svart ris:
3 dl svart ris
6 dl kokande vatten
2 krm salt


Tack till Thomas som ställde upp med råd och kycklingklubbor

Bloggupprop mot Foie Gras / Gåslever


Bloggupprop mot Foie Gras/Gåslever
Mat är en källa till glädje och njutning för många människor, för mig är det lite mer än så, mat är politik!
Att spärra in djur i trånga burar och bås för att sedan slakta och äta upp dem är inget jag vill stödja. Djurindustrin är tortyr, barbari och ett av mänsklighetens allra största brott.
Något som fått stort utrymme i media på sistone är framställningen av gåslever. Gåslever är en delikatess för många människor, men till vilket pris?

Hur framställs gåslever?
Jo, gässen, som naturligt lever nära vatten hålls i burar liknande de på bilden här ovan. Burarna är så små att de inte kan vända sig om, än mindre flaxa och spänna ut sina vingar. De hårda stålgolven gör att deras fötter ofta lider av svåra deformationer.
För att gässens lever ska bli så stor som möjligt tvångsmatas gässen med en ihålig 20-30 cm lång metallstav som pressas ner i deras hals. Mängden mat som pressas ner i halsen motsvarar för en människa ungefär 13 kg spagetti. En vanlig följd av tvångsmatning är att gässen kvävs i sina egna uppkastningar, eller att levern sprängs av överkonsumtionen vilket leder till en plågsam död. Denna metod för att framställa gåslever är förbjudet i Sverige, den mesta importen sker från Frankrike.
Levern från en fritt levande gås har storleken av ett litet päron, men gässen i industrin har ofta levrar som är upp till 10 gånger den storleken.


Till vänster en lever från en naturlig gås och till höger en från gåsleverindustrin.

Just nu hålls manifestationer och protester landet runt för att få bort produkten från lyxkrogarna.
Över 40 restauranger, bland annat Operakällaren i Stockholm har till dags dato tagit avstånd från tortyren och valt att inte längre servera gåslever. På längre sikt kommer antagligen denna produkt att förbjudas i Sverige, men djuren kan inte vänta!


Vad kan du göra för att stoppa denna grymhet?
Du kan höra av dig till några av de krogar som fortfarande inte tagit ett beslut för djurens bästa, be dem vänligt men bestämt att plocka bort gåslever från deras menyer.

1 ROK gourmet & bistro
Malmö Tel 040 / 30 20 24 info@1rok.se

Bloom international grill
Malmö Tel: 040 / 793 63 info@bloom-grill.com

Delikatessen
Malmö Tel: 040 / 30 90 65 info@delikat-essen.com

Trappaner
Malmö Tel: 040 / 57 97 50 Mobil 0705 / 57 97 51 erik@trappaner.se

Svenska Smaker AB
Stockholm Tel: 08 / 631 00 34 info@svenskasmaker.se

Teatergrillen
Stockholm Tel: 08 / 545 035 65 
08-54503565


Om du vill dra igång en egen kampanj på din ort så finns det mycket information att tillgå via internet.

Guide för kampanj mot Foie Gras/Gåslever

Stop force feeding Engelsk sida med information och tips.

Manifesto for the abolition of foie gras Uppror för att förbjuda Foie Gras/Gåslever

Varning för starka och obehagliga bilder!
gås

För alla djurs rätt till ett liv fullt av frihet och respekt!
/På återseende, StyrbjörnGoogle
Web Vegankrubb