Bloggupprop mot Foie Gras / Gåslever

Bloggupprop mot Foie Gras/Gåslever
Mat är en källa till glädje och njutning för många människor, för mig är det lite mer än så, mat är politik!
Att spärra in djur i trånga burar och bås för att sedan slakta och äta upp dem är inget jag vill stödja. Djurindustrin är tortyr, barbari och ett av mänsklighetens allra största brott.
Något som fått stort utrymme i media på sistone är framställningen av gåslever. Gåslever är en delikatess för många människor, men till vilket pris?
Hur framställs gåslever?
Jo, gässen, som naturligt lever nära vatten hålls i burar liknande de på bilden här ovan. Burarna är så små att de inte kan vända sig om, än mindre flaxa och spänna ut sina vingar. De hårda stålgolven gör att deras fötter ofta lider av svåra deformationer.
För att gässens lever ska bli så stor som möjligt tvångsmatas gässen med en ihålig 20-30 cm lång metallstav som pressas ner i deras hals. Mängden mat som pressas ner i halsen motsvarar för en människa ungefär 13 kg spagetti. En vanlig följd av tvångsmatning är att gässen kvävs i sina egna uppkastningar, eller att levern sprängs av överkonsumtionen vilket leder till en plågsam död. Denna metod för att framställa gåslever är förbjudet i Sverige, den mesta importen sker från Frankrike.
Levern från en fritt levande gås har storleken av ett litet päron, men gässen i industrin har ofta levrar som är upp till 10 gånger den storleken.

Till vänster en lever från en naturlig gås och till höger en från gåsleverindustrin.
Just nu hålls manifestationer och protester landet runt för att få bort produkten från lyxkrogarna.
Över 40 restauranger, bland annat Operakällaren i Stockholm har till dags dato tagit avstånd från tortyren och valt att inte längre servera gåslever. På längre sikt kommer antagligen denna produkt att förbjudas i Sverige, men djuren kan inte vänta!
Vad kan du göra för att stoppa denna grymhet?
Du kan höra av dig till några av de krogar som fortfarande inte tagit ett beslut för djurens bästa, be dem vänligt men bestämt att plocka bort gåslever från deras menyer.
1 ROK gourmet & bistro
Malmö Tel 040 / 30 20 24 [email protected]
Bloom international grill
Malmö Tel: 040 / 793 63 [email protected]
Delikatessen
Malmö Tel: 040 / 30 90 65 [email protected]
Trappaner
Malmö Tel: 040 / 57 97 50 Mobil 0705 / 57 97 51 [email protected]
Svenska Smaker AB
Stockholm Tel: 08 / 631 00 34 [email protected]
Teatergrillen
Stockholm Tel: 08 / 545 035 65 08-54503565
Om du vill dra igång en egen kampanj på din ort så finns det mycket information att tillgå via internet.
Guide för kampanj mot Foie Gras/Gåslever
Stop force feeding Engelsk sida med information och tips.
Manifesto for the abolition of foie gras Uppror för att förbjuda Foie Gras/Gåslever
Varning för starka och obehagliga bilder!

För alla djurs rätt till ett liv fullt av frihet och respekt!
/På återseende, Styrbjörn
Kan egentligen inte förstå varför man skulle vilja käka gåslever till att börja med. För att inte nämna lever överhuvudtaget..
Delikatesser är saker man inte förstår sig på...
Jag bara gråter, hur kan detta få förekomma, hur kan någon vara så grym. Detta måste bara stoppas.
Ja veganer käkar ju levande föda (ibland kokar de levande föda också) medans köttätare äter död föda. Vilket är bäst?
Alltså jag blir sä jävla förbannad och ledsen. Snacka om meningslös verksamhet för att nån lyxlirare ska få känna sig fin! :(
Men i alla fall. Kul blogg! Jag är rätt kass på att följa recept men det är bra som inspiration för oss veganer.
bra blogg. bra intiativ.
Smart sagt. Inte.
Kom tillbaka när du bevisat att vöxter har ett centralt nervsystem, kan känna smärta och ångest liksom vi djur.
Och tror du verkligen den döda mat som köttätarna äter var död från början? någon måste ju döda den. Eller hur.