Hickorymarinerad tofu med lättrostad klyftpotatis och rödvinssky

hickorytofu stor
Hickorymarinerad tofu lättrostad klyftpotatis och rödvinssky

När jag häromdagen botaniserade bland i de asiatiska butikernas frysdiskar hittade jag fryst tofu. Köpte hem ett paket på ca 200 gram för en tia. Tofun var redan upp-portionerad och förfriterad.
Jag gick hem och lade den att tina i en marinad gjord på hickorysås, olja och lite kryddor.

Tyckte att klyftpotatis skulle passa bra till detta. Använde en fast potatissort som jag delade i klyftor. Lade dem på en plåt och ringlade olivolja över, strödde rosmarin, salt och peppar över. Medans potatisen jobbade i ugnen så började jag på med rödvinsskyn.
Hackade och fräste en rödlök i lite mjölkfritt margarin. Efter någon minut öste jag över rödvin och kokade upp. Kryddade med timjan, s&p. När det smakats av och reducerats till hälften så var det klart. Reduceringen, alltså att låta vätska koka bort och få skyn att tjockna tog ungefär 20-25 minuter.
Därefter hälldes skyn genom en sil för att få den slät. Vätskan hällde jag tillbaka i grytan och lökbitarna sparades till senare. Till såsen gjorde jag en toppredning. Hällde ½ dl vatten i ett glas, sedan 1 msk mjöl. Detta rördes ihop och hälldes i skyn för att få den tjockare. Detta är ingen nödvändighet utan en smaksak.

Tofun stekte jag hastigt på hög värme; eftersom den redan var friterad fick den knaprig och fin yta.

Löken som jag sparat var syrlig och spelade fint tillsammans med den söta hickorymarinaden.


hickorytofu liten


Recept för två personer:

Tofu:
200 gram tofu i skivor, friterad eller vanlig
1 msk hickorysås
1-2 msk neutral olja
s&p

Rostad klyftpotatis:
8-10 potatisar av fast sort
½ -1 dl olja
1 tsk rosmarin
s&p

Rödvinssky:
1 hackad rödlök
4-5 dl rödvin, har själv använt ett billigt ful-vin och det funkade ganska bra
1 tsk timjan
s&p
½ dl vatten & 1 msk mjöl till ev. toppredning



Tack maria.


Biffar på gröna linser och solrosfrön serverat med nypotatis och pepparsås


Biffar på gröna linser och solrosfrön serverat med nypotatis och pepparsås
Biffar med gröna linser som bas har under de senaste månaderna åtnjutits ofta hemma hos oss.
Denna gång hade vi i ett gäng solrosfrön som gjorde dem matiga och dessutom lite crunchy. Till detta färskpotatis och en sås med samtliga färger från pepparns palett.

Koka linserna lite över tiden tillsammans med en grönsaksbuljongtärning, ungefär 25 minuter så att de blir lite mosiga. Om man vill kan man ha i lite röda linser också, de gör ingen skillnad egentligen men variation förnöjer. Häll de varma och väl avrunna linserna i en bunke, tillsätt knappt en dl solrosfrön och mosa samman med en gaffel. Biffarna har fått en ganska klassisk smaksättning i form av chilipulver, spiskummin, krossad vitlök, kecap manis och s & p. För att binda ihop biffarna så tar man sedan i vetemjöl. Vissa använder maizena, linfröavkok och liknande, men vetemjöl har funkat bra hittills.
Har du bra recept på biffar där ovanstående används får du gärna dela med dig!
Hur mycket mjöl man behöver ha i beror helt på hur fuktig linsröran är, men ungefär 1 dl till 5 dl linser brukar vara en bra måttstock. Var försiktig med mjölet då det gärna vill dominera smakupplevelsen och man får balansera mellan goda, lite lösare biffar och hårda mjölsmakande biffar.

Värm sedan på ett stekjärn, ha hög värme då biffarna behöver detta för att stelna bättre. Idealiskt hade väl varit en fritös men då detta inte finns i hushållet används vanlig stekpanna.
Stek dem 4-5 minuter på varje sida ungefär, eller tills de fått en knaprig och fin stekyta.

Och över till såsen. Vanlig bottenredning, en klick margarin som smältes. Rör i ungefär en matsked mjöl och häll på mjölk. Koka upp och späd med mer mjölk om tunnare sås önskas.
Salta. Lite sojasås för färgens skull.
Krossa blandade pepparkorn, rosé, grön, svart och vit har vi använt.

Så var rätten klar, och det smakade underbart med svensk nypotatis och en enkel sallad till.


Biffar på gröna linser och solrosfrön serverat med nypotatis och pepparsås liten


Recept för 2-3 personer:

Biffar, ca 8 st:
3 dl gröna linser
Knappt 1 dl solrosfrön
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
chilipulver, spiskummin, kecap manis, salt och peppar

Sås:
1 klick mjölkfritt margarin
1 msk vetemjöl
2-3 dl sojamjölk/havremjölk
Pepparkorn efter eget tycke, 20-30 stycken ungefär
Salt
Soja, för färgens skull


receptet är påkommet och tillagat av Maria


Omröstning och för mycket jobb

Som student betyder sommar ett idoga knegande för att få råd till kost och logi. Därför har jag lite mindre tid att lägga ner på bloggen, och lite mindre tid att lägga ner på matlagning.
Bloggen tar inte paus, men den kommer att uppdateras lite mer sällan.

För skojs skulle har jag gjort en omröstning som ni gärna får kolla in.

Passar också på att tipsa om två vänners bloggar, fyllda av roliga bilder.
Thk's bilddagbok och almbacksgatan14a


Gå in och rösta här!

Lins och tofufyllda pannkakor med asiatiskt inslag


Lins och tofufyllda pannkakor med asiatiskt inslag

Jag vet inte riktigt vad som är skillnaden på crepés och vanliga pannkakor, men häromdagen blev jag så otroligt sugen på att fylla pannkakor med nåt smaskigt och kalla det för crepés. Jag hade aldrig lagat crepés innan och pannkakor har jag inte ätit sedan jag uteslöt ägg ur min kost. För man måste väl ha ägg i pannkakor?
Tydligen inte. Jag letade på
vegan.nu och hittade nästan tio stycken äggfria pannkaksrecept. En del av recepten innehöll lite krångliga ingredienser men till min belåtenhet så var det populäraste receptet busenkelt.
Receptet rekommenderade att man tillredde smeten i mixer, så det gjorde jag. Kan dock inte tro att det skulle vara några problem att vispa för hand.

Jag mätte upp 4 dl mjöl, 7 dl sojamjölk av allra finaste sort samt salt och en gnutta socker. Körde 30 sekunder och sen var det klart.
Om man vill ha lite fylligare och mer mättande pannkakor så kan man riva ner en morot, en potatis eller liknande i smeten. Man kan också prova att använda hälften rågsikt eller bovetemjöl.
Möjligheterna är som man säger, oändliga.

Fyllningen som jag har använt mig av består av ½ lök, 2 dl linser och 300 gram marinerad tofu i små tärningar. Tofun marinerade jag själv i sesamolja och ljus soja. Fyllningen stekte jag i 5-6 minuter, saltade och pepprade.

Så till gräddningen. Jag var väldigt nervös inför premiärpannkakan, skulle den hålla ihop eller skulle den bara ligga och flyta runt? Nåväl, jag satte stekpannan på högsta och klickade i lite mjölkfritt margarin. Sedan hällde jag på smeten. Redan efter några sekunder började det stelna i pannan och jag vart lyrisk. Vände dem i luften efter två minuter och jag fick snabbt in tekniken.

När jag gräddat klart alla kakorna så lade jag på 2 dl av fyllningen i varje och vek ihop dem.
Jag vek först in kanterna på den vertikala sidan, och därefter den horisontala.
Prova att fylla crepésen med blandad stekt svamp, morot och curry, bambuskott och böngroddar. Kanske en svensk variant med massor av färsk dill och stuvad potatis?

Pannkakorna blev rätt så tjocka, men underbart goda. Jag har ingen som helst förståelse varför man skulle ha ägg i, totalt onödigt då det inte tillför varken smak eller konsistens.
Så bjud nu alla era vänner på djurfria pannkakor, superenkelt och lika gott som äggpannkakor.


crepes liten

Recept för ungefär 6-8 crepés:

Smet:
4 dl mjöl, valfri sort - bovetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, vetemjöl etc.
7 dl mjölk av t.ex. soja eller ris
1 tsk salt
½ tsk socker

Fyllning:
ca 300 gram i fina tärningar, marinerad i 2 msk sesamolja och en msk ljus soja (Healthy boy brand soy)
2 dl gröna linser
½ lök


Google
Web Vegankrubb