Två enkla och goda sallader

sallader
Två enkla och goda sallader.

Nu står du kanske därhemma och tänkte bjuda några vänner på en smaskig buffé. Tycker du också att couscous-sallad känns väldigt 2002 så har jag två smarriga tips till dig. De är inte så himla matiga, men de passar bra att ha som en liten sidorätt, eller som sagt på ett buffébord.

Jag börjar med salladen närmast kameran. Riv 3 delar morot och 1 del syrligt äpple. Häll några droppar citron över äpplena så undviker du att de blir bruna och fula. Gör en vinägrett på 2 delar matolja och 1 del vitvinsvinäger. Ta i 1 tesked citronpeppar, 3 teskedar oregano, 1 tesked svartpeppar och lite salt. Rör om, klart!
Denna salladen får en ganska syrlig smak, morötterna hjälper till att runda av så att det inte blir surt.

Salladen längst bort har jag gjort av 2 delar kidneybönor och 1 del röd och grön paprika som jag hackat i 1 x 2 cm stora bitar.
Själva smaksättningen består av 1 del balsamicovinäger med hallonsmak och 1 del matolja. Detta rörde jag ihop med två matskedar sambal oelek samt lite s & p. Vänd ner dressingen bland bönorna, klart!
Den ganska kraftiga smaken och hettan från sambal oeleken går verkligen hand i hand med det söta och lite sura från balsamvinägern.

Sådär, två färgglada och ganska spännande sallader. Varsågod!

Recept tänkt till buffé för ca 10 personer

Morot och äppelsallad:
9 morötter, rivna
3 syrliga äpplen, t.ex. Jonagold, rivna (Hej Maria!)
1 dl matolja, t.ex. raps
½ dl vitvinsvinäger
1 tsk citronpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk oregano, ev. mer
lite salt
Rör ihop

Kidneybönsallad med het hallonsmak
1 kg hemkokta eller 4 burkar kidneybönor, väl avsköljda
2 röda paprikor hackade i mindre bitar
2 gröna paprikor hackade i mindre bitar
1 dl hackad persilja
1 dl balsamicovinäger med hallonsmak
1 dl matolja
2 matskedar sambal oelek
S & p.
Rör ihop


Kommentarer
Postat av: Pat the brat

Rådhuskällaren kan slänga sig i väggen!

2006-03-21 @ 00:59:00
Postat av: astrid

gött att du är tillbaka med maaaat!

men vad är dealen med recept för 10 pers? nÄR lagar man till så många? äääsh!

2006-03-21 @ 01:04:55
Postat av: styrbjörn

kära astrid, -när man bjuder på buffé.
men det är inga problem att göra recepten i mindre portioner...

2006-03-21 @ 01:08:42
Postat av: peder

jag ska prova kidneybönssalladen ikväll, låter jättespännande!

Postat av: peder

uppdatera jag är hungrig

2006-04-07 @ 01:18:17
Postat av: V

tips: till morotssallad är det mycket gott med rostade solrosfrön...(salladen är god på knäckebröd oxå)

2006-04-11 @ 10:45:35
Postat av: Nilla

Spännande sida! Fräsh och god mat! Hit kommer jag gärna och kollar igen! =)/Nilla

2006-04-17 @ 17:30:15
URL: http://sapereaude.blogg.se/mat
Postat av: maja

Kan du inte baka nyttigt bröd och tipsa om!? :)

2006-04-19 @ 10:12:07
Postat av: sallad är för kaniner

sallad, typiskt grönsaksätate....
jag älskar kött!

2006-04-26 @ 16:23:12
Postat av: malinmaskros

Låter gott! Har en morot/äppelvariant som är ännu enklare och också jättesmarrig! Riv morot och äpple (sådär 50/50), blanda i russin, droppa ev över lite citron. Klart!

2006-04-27 @ 12:06:29
URL: http://malinmaskros.blogg.se/malinmorot
Postat av: Olga

Hej Björn!!
Det är roligt att kika in här emellanåt, man få lite kul tips och ideer. Bra jobbat!!
Kram

2006-04-30 @ 09:37:00
URL: http://hagroret.blogg.se
Postat av: ulla

Hej
Kul om ni även länkar till www.vegan.se
Vet ni om att det blir veganfestival i Danmark i sommar.

2006-05-26 @ 17:47:04
Postat av: Maria

Underbar blogg som jag inte upptäckt förräns nu.

Lovar titta in ofta! hälsar Maria

2006-05-29 @ 00:29:29
URL: http://tinnitussans.blogspot.com
Postat av: Jen

Hallå! Läste vegan-pratet med dig i gårdagens sydsvenskan. Trevligt! Vegegården är en av mina favoriter också. Dock kan man inte käka där alltför ofta - risken finns att man tröttnar på rätterna på buffén då. Ciao!

2006-06-03 @ 10:13:43
URL: http://kaboom.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback