Färspizza med hemlagad sallad


Färspizza med hemlagad pizzasallad

Pizza fixar de flesta att laga och alla har sina egna favoriter, jag själv har många favoritingredienser men gillar ändå när pizzan inte har för många pålägg samtidigt. Denna pizza innehåller sojafärs, färska champinjoner, paprika och lök.
Börja med att göra degen till pizzan och medans den jäser gör du färs och tomatsås.

Färsen gör man som vanligt, blötlägger lagom mängd sojaprotein och steker det med lök, vitlök, kryddor och tomatkross.
Tomatsåsen gör du av 1-2 burkar krossade tomater, örtkryddor som basilika och oregano, peppar, salt och lite socker.

Medans du klätt pizzadegen i dina favoritpålägg och satt den i ugnen så gör man pizzasalladen.
Pizzasalladen var egentligen huvudgrejen med detta matinlägg, de flesta vet hur man gör pizza, men inte alla har provat att göra sin egen pizzasallad. Från barndomen minns jag desperata försök att göra vitkålssallad som aldrig smakade som den gjorde på pizzeria romantica.

Riv 200 g vitkål i strimlor. Om du vill, finhacka 1/4 purjolök.
Gör sedan en vinägrette på lika delar olja och vitvinsvinäger, krydda med 2-3 teskedar svartpeppar, 1 tesked salt och 1 tesked vitpeppar.
För att kålen ska dra åt sig av smakerna skållar man den i hett vatten, och därefter pressar man ur vätskan med hjälp av ett durkslag eller silduk. Sedan är det bara att blanda runt kålen med vinägretten och löken. Om man känner för det så kan man ta i 1-2 teskedar italiensk salladskrydda. Sedan får man lita till sina smaklökar och krydda mer om man tycker det behövs.
Låt allt stå och dra ett tag för att uppnå höjden av smak.

pizza liten

Recept

Pizzasallad:
200 g riven vitkål
1/4 purjolök eller vanlig gul lök
Vinägrette:
½ dl olja
½ dl vitvinsvinäger
2 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
1 tsk socker

Pizzadeg:
2 dl vatten
25 g jäst
1½ msk olivolja
½ tsk örtsalt
2 dl grahamsmjöl
Ca 3 dl vetemjöl
Lös upp jästen i fingervarmt vatten (37°C). Tillsätt olja och örtsalt. Arbeta in grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet. Bearbeta degen smidig på mjölat bakbord. Låt degen jäsa övertäckt omkring 30 minuter. Låt sedan pizzan stå inne i ca 20 minuter

Tack till morgan för tips till pizzasalladen
Pizzadegen är snodd från vegan.nu: http://vegan.nu/recipes/index.php?recipe=188

Kommentarer
Postat av: Louise

Woho! Jättebra blogg. Allt du gör verkar skitgott!

2005-05-26 @ 17:03:30
Postat av: Magnus

Måste vara något fel i receptet på pizzasalladen? 2 tsk svartpeppar och 1 tsk vitpeppar till 200 g kål, de t blev väldigt starkt. Annars var det riktigt bra pizzasallad, nästa gång ska jag minska på pepparn. Pratar vi om grovmalen, mellanmalen eller finmalen svartpeppar förresten?

2005-07-13 @ 21:32:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback